Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.08.2024
880

ŠEVALJEVIĆ: RADIONICAMA PRENOSIMO UMIJEĆE I TRADICIJU  UKRAŠAVANJA BARKI (AUDIO)

Jedno od izdanja emisije “Ljetnje priče” posvetili smo tradicionalnoj manifestaciji “Bokeška noć”, koja će biti održana večeras, 24. avgusta. 

Po prvi put ove godine, "fešti nad feštama"  prethodio je rad i podučavanje zainteresovanih u okviru radionica za izradu makete barke, koje je vodio Marko Ševaljević u organizaciji JU Kulturni centar "Nikola Đurković" Kotor.

Marko Ševaljević, iskusni i više puta nagrađivani meštar, bio je gost emisije Radio Kotora, te podijelio sa nama razmišljanja i utiske sa radionica kao vrijednog projekta čiji je cilj da se umijeće i tradicija ukrašavanja barki prenesu novim generacijama.

“Ideja je došla od Radmile Beće Radulović, direktorice kotorskog Kulturnog centra. To je ideja koju moram da podržim kao nešto što je važno za budućnost manifestacije, jer se već ove godine pokazalo da organizovanje radionica ima smisla. Planirano je da se napravi jedna figura koja bi bila prezentovana u pratećem revijalnom dijelu programa, ali uspjeli smo da napravimo dvije figure”, objašnjava  Ševaljević.

Kako navodi, poziv je bio upućen svima iznad 15 godina, a ta starosna granica je postavljena zbog specifičnosti alata kojima se rukuje u procesu obrade potrebnog materijala.

Dva puta nedjeljno u periodu od 22. jula do 22. avgusta, zainteresovanima je bilo omogućeno da se informišu, nauče osnove rada sa drvetom, papirom, platnom, ispolje svoju maštu i kreativnost u praktičnom radu i razgovoru sa našim sugrađaninom koji već dugi niz godina  učestvuje u Bokeljskoj noći, prije svega osmišljavajući izgled i ukrašavajući barke, ali i kao član komisije za njihov odabir.

“ Kuriozitet ove godine jeste da se jedna cijela porodica uključila u naš rad intezivno, te su odlučili napraviti dodatno figuru,  pored ovih koje smo radili u okviru radionice. U tome imaju našu podršku i pomoć”, kazao je Ševaljević.

Činjenica je da tokom organizacije ove i ostalih velikih manifestacija postoje i određeni izazovi. U razgovoru sa našim gostom osvrnuli smo se na prošlogodišnju Noć kada su nevrijeme, vjetar i kiša iznenadili i učesnike i posjetioce.

Ševaljević navodi da su te noći mnogi učesnici pretrpjeli štetu na barkama i plovilima i da se “bilo teško ponovo vratiti ove godine i učestvovati. Ne pamtim da je takvo nevrijeme ikada bilo tokom Bokeške noći. Ali evo nas opet, to ova manifestacija zaslužuje. Ona pored vrijednosti koje baštini u tradiciji i kulturi ovoga kraja, ima i onaj romantični dio, i zato smatram da treba da opstane i bude dio svih nas.”

Uvjeren je da će ideja organizovanaja radionica za izradu makete barke u narednim godinama još jače zaživjeti.

Nematerijalno kulturno dobro “Bokeljsku noć” moguće je  sačuvati na jedini način, a to je aktivnim  uključivanjem i interesovanjem, prije svega mještana, zajedničkom željom da se barkama u toj noći udahnu novi život i izgled.

Potencijal ove jedinstvene fešte na našim prostorima i njen kako kulturni tako i privredni učinak prepoznat su po dokumentima još davne 1936. godine. Tada je  Glavni priređivački odbor “ Bokeljske noći “ izdao proglas o organizovanju svečanosti i pozvao sve Bokelje da aktivno učestvuju u pripremama i realizaciji ove manifestacije, a u kojem se između ostalog navodi da “uspjeh ove priredbe traži okupljanje svih snaga. Samo opštom saradnjom svih i svakoga  Bokeljska noć može da postigne svoj potpuni uspjeh.”

Cijeli razgovor sa gostom Radio Kotora, Markom Ševaljevićem, možete poslušati na linku Ljetnje priče.

Neka i ove noći najljepša barka pobijedi! 

 

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor/N.J.

 

Podijeli na: